De Koningin van Lombardije

In 12 episoden wordt de ontwikkeling van een meisje van dromerig kind tot opstandige tiener indringend beschreen. Miekes jeugd in Salland kent sprookjesachtige momenten, hilarische ook, maar vooral raadselachtige en lugubere. Opgroeiend in een gezin met veel broertjes en zusjes moet ze er alles aan doen om zich te handhaven. Een onberekenbare vader die soms wild om zich heen slaat, een zwakke moeder die zich krampachtig vasthoudt aan geloofsregels, een grimmige grootmoeder, een zachtaardige tante, een zigzagvrouw en andere eigenaardige volwassenen bevolken haar wereld. De oorlog werpt nog steeds een schaduw over de levens van de grote mensen, en allesoverheersend is er de katholieke kerk. De drang om aan die wereld te ontsnappen wordt langzaam sterker. In één van de laatste verhalen wordt Mieke te verstaan gegeven dat het tijd is om vrouw te worden, maar misschien zou ze veel liever de koningin van Lombardije blijven…

Een aantal verhalen uit de Koningin van Lombardije is vertaald naar het Duits.

    

"Een debuut dat er mag zijn en dat doet verlangen naar meer."

Aleid Truijens - De Volkskrant

Recensies

De dag dat grootmoeder gek werd is het knap vertelde, zeer origineel geformuleerde verhaal van een gebeurtenis waarvan de dramatische lading uiterst particulier is. De eerste zin neemt onmiddellijk voor zich in: 'De tanden van mijn grootmoeder zetten zich stevig in een stuk brood.' Om dan via een knap spel met broksgewijs weggegeven informatie op de reden van de gekte van de grote grimmige grootmoeder te komen.  
Jessica Durlacher - Vrij Nederland- 21/10/1995
De verhalen in De koningin van Lombardije zijn aangrijpend om wat erin wordt verteld, maar kunnen dat alleen maar zijn omdat dat zo vakkundig gebeurt, in met zorg opgebouwde verhalen, met in achtneming van een behoorlijke afstand. Een debuut dat er mag zijn en dat doet verlangen naar meer.
Aleid Truijens - de Volkskrant- 25/09/1998